Ett av det mest moderna smyckena idag är piercingen, men trots att den kan upplevas som ett relativt nytt fenomen så går den att spåra tusentals år tillbaka i tiden. Den första kända piercingen är daterad till ca 3000 år före Kristus vilket visar att människan länge har varit fascinerad av piercing som kroppssmyckning.

Piercingar används ofta som ett sätt att uttrycka sin personlighet och stil på. För lika vanligt som det är med en navelpiercing till en bar sommarmage så associeras oftast en septumpiercing med den svarta goticstilen och precis som man väljer örhängen efter tillfälle och smak kan man också välja sin kroppspiercing för dagen.

Piercingar ses oftast i yngre åldersgrupper, men hittas även bland lite äldre personer även om de lite mer vågade piercingar ofta återfinns hos de yngre. Kanske är det så att man i yngre åldrar kan ha en tendens att vara mer vågad jämfört med en person i medelåldern som har mer erfarenhet av att både pröva och ompröva vågade idéer.

Många kvinnor väljer att kroppspierca sig som ett alternativ till läckra underkläder som tidigare använts som det främsta sättet för att uttrycka sin sexualitet . Men på samma sätt som att det finns saker att ta hänsyn till när man väljer BH så finns det ett antal saker att tänka på när man väljer piercing, framförallt bör man vara noga vid val av piercingstudio och första smyckesmaterial.

Men vare sig man föredrar en traditionell öronpiercing eller vill testa på något mer utmanande som till exempel en tungpiercing, septumpiercing eller en dermal anchor (alltså en piercing som går in på ett ställe men inte har något utgångshål) så finns de i alla möjliga sorters utformningar, material och stilar att välj mellan. Och vill du ha en personlig piercing så kan du få en tillverkad av gammalt guld som du har liggandes. Då blir du fin och speciell på samma gång.