Att kläder och mode är en viktig del av barns liv blir tydligt i en ung ålder. Det är även tydligt att det är svårt som förälder att påverka hur ens barn klär sig. Är det märkeskläder som gäller så är det. Men hur ska du ha råd att fylla garderoben med det? Att passa på när det är rea är en självklarhet.

Att köpa märkeskläder till barn kan vara nog så dyrt som att handla till dig själv. Även om materialåtgången är mindre är det trots allt märket du betalar för. Som tur är finns ofta ännu gynnsammare realisationer att hålla utkik efter, inte bara under de traditionella reasäsongerna som den vuxna delen av modebranschen håller sig till. Mid-season sales är till exempel ett mycket vanligt begrepp bland märkeshandlarna för barnkläder. Och tur är väl det, med tanke på att barn som växer sällan har plagg mer än en säsong.

Handla på nätet och håll koll på trenderna

Att handla ditt barnmode på nätet är också ett sätt att hålla kostnaderna för ditt barns garderob så låga som möjligt. Näthandlarna har betydligt större möjligheter att hålla konkurrenskraftiga prisnivåer, särskilt i jämförelse med de lokala handlarna. De flesta näthandlare nu för tiden har dessutom fria returer, vilket kan vara särskilt bra för dig med kräsna barn vad gäller passform och stil. Det som såg bra ut på bild en dag kanske inte alls faller i god dager när det anländer i brevlådan. Då är det bara att byta!

Även för de yngre barnens garderob är det en god idé att hålla reda på rådande modetrender på den vuxna marknaden. Gränserna mellan barn- och vuxenmode har helt suddats ut, och i många fall är det bara själva storleken på kläderna som skiljer avdelningarna åt.

Märkeskläder fyller funktion

Att det är just märkeskläder som är viktigt för ditt barn är inget att avfärda. Ungas relation till märkeskläder är vetenskapligt forskat på:https://www.dn.se/sthlm/forskare-markesklader-viktigt-pa-olika-satt-for-ungdomar/ , och har visat sig vara en viktig komponent i ungas önskan om grupptillhörighet och statusmarkering. Detta oberoende på socioekonomisk tillhörighet, även om mönster och strukturer i förhållningssättet till märkeskläder ser lite olika ut beroende på geografisk och ekonomisk position.

Oavsett på vilket sätt ditt barn förhåller sig till märkeskläder är det dock tydligt att det kan vara värt att tillmötesgå barnets önskemål i den utsträckning familjens ekonomi tillåter. Faktorer som gruppdynamik och tillhörighet är viktiga i barns liv, och med lite eftertanke kanske du ser att detta inte slutar vara sant i vuxenlivet. De sociala faktorerna kring mode och kläder fortsätter att spela roll för människor långt in på ålderdomshemmet.