Ytterplaggen har med åren blivit allt mer funktionella även om designaspekten är av lika stor vikt. På kyligare breddgrader är det lätt hänt att man känner sig påbylsad och inkapslad i de stora jackorna och kapporna, men vad dunjackor och vinterkappor anpassade för skandinaviskt klimat beträffar kan du hitta riktiga pärlor. Vi ska kika lite närmare på vilka trender inom ytterplagg som gäller 2020.

Puffers och dunjackor

Den kortare puffern eller den längre dunjackan har varit på modet länge men i år ser vi lite mer udda design, material och tendenser. Den vanliga svarta dunjackan har till exempel fått en assymetrisk form med längre bakstycke, fickor på ärmarna och en rad remmar och detaljer, gärna med någon avbrytande färg någonstans. Eller så har den svarta dunjackan helt enkelt fått en blank finish.

Det är också trendigt med en längre dunjacka som slutar på mitten av vaden, gärna i någon grällare färg som klarblå eller rostbrun. Vill du köpa en riktigt kvalitativ dunjacka från något finare märke, kan du satsa på Johnells och en Canada Goose jacka för herr men även för dam. Canada Goose är ett prestigefullt varumärke, precis som Moncler.

Teddyjackan

Fuskpäls är en modefluga som surrar sedan flera år tillbaka och en variant som är betydligt billigare än både finare fuskpäls och vanligt fårskinn, är teddytyget. Teddytyg är detsamma som du hittar i mjukisdjur, du vet det där lite lurvigt lockiga som din favoritnalle var gjord av när du var liten. Teddyjackan är varm med foder men kan även bäras under våren utan foder. Köp den i rak skärning med Peter Pan-krage eller som en trenchcoat-krage och låt kappan vara halvlång eller lång. Trendigaste färgerna är vitt, beige, grått eller brunt.

Fuskpälsen

Det är inte djurvänligt att handla en äkta päls, och dessutom är det dyrt att punga ut med tusentals kronor för att vandra omkring i autentisk djurpäls. En billigare och lika snygg lösning är fuskpälsen, med naturliga färger eller färgat i någon stark nyans. Idag tillverkas fuskpälsar som i stort sett ser likadana ut som äkta päls och ju mer ansträngning som lagts ner på materialet, desto dyrare.

Prova fuskpäls som efterliknar rävpäls, mink eller fårskinn.

Skräddarsydda herrockar för både herr och dam

Unisex-modet är hett i Sverige. En kostym i herr-design kan se lika snygg ut på en kvinna. Detsamma gäller herrocken. Herrockar i rutigt, randigt eller beige passar lika bra på en kvinna som en man, gärna med stor krage och rak skärning. Oversize-modellen gör sig snygg på alla kroppsformer. Om du vill komplettera med en kvinnlig look under kappan, bär damiga knytblusar, högklackade stövlar och pennkjolar. Det ger en tuff kontrast.

TIPS! Tänk på att alltid köpa ytterplagg i bra kvalitet, till lite dyrare priser. Det vinner du på. Handlar du dem på rea kan du dessutom få mer för pengarna.