Klädkoder är något som du kommer att stöta på många gånger under din livstid. Det kan till exempelvis handla om en festinbjudan som du har fått, ett företagsevent, studentskiva eller bröllop. Kort och gott kan man säga att en klädkod är en hint till deltagaren eller gästen om vilken typ av klädsel som rekommenderas för tillställningen.

Det vanligaste är trots allt att man använder klädkoder inför ett bröllop och dessa är viktiga att följa. Hur kul skulle det vara om du har fixat dig till max med behandlingar från Nordic hair och solbränna på topp för att sedan inse att du har helt fel klädsel jämfört med de andra gästerna? Att knäcka klädkoden på egen hand är dock inte alltid det lättaste och många tar hjälp av internet för att veta vad som gäller. Här nedan har vi listat de vanligaste klädkoderna i samband med bröllop, men som du också kan få användning för vid andra tillfällen.

Vanligaste klädkoderna

Högtidsdräkt eller frack – Högtidsdräkt eller frack anses vara den högsta klädkoden och då är det verkligen uppklätt som gäller. För män betyder detta ett man bär frack eller högtidsdräkt, medan kvinnor använder en frackklänning eller en balklänning.

Smoking – Är det smoking som gäller? Då är det också smoking och aftonklänning som gäller. Den här klädkoden anses vara den näst högsta och lämpar sig vid supé eller middagar.

Mörk kostym – Står det att du ska bära “mörk kostym” på inbjudan? Den mörka kostymens klädkod lämpar sig bra för bröllop och andra mer festliga och formella tillställningar. Kostymen ska gå i mörka toner som mörkblå eller svart och skjortan ska vara vit. Kvinnor får gärna bära hatt.

Kavaj – Kavaj är en klädkod som lätt misstas för “mörk kostym”, men så är inte alltid fallet. Kavaj betyder helt enkelt att herrar ska bära en kostym där kavaj och byxor matchar när det kommer till tyg och färg. Färgerna kan dock variera och till sommarbröllop brukar det lämpa sig bäst med ljusare alternativ. För damer fungerar det bra med en finare klänning i ett vackert tyg.