I dag blir det allt mer vanligt att man söker kläder som inte kräver så mycket underhåll eller skötsel. Plaggen ska dock vara moderna och gärna hållbara. I takt med att det blir allt med populärt att ta hand om miljön ska plaggen också gärna hålla att gå i arv från generation till generation. Men finns det lättskötta plagg?

Måste allt tvättas?

För att spara på både pengar och vatten bör man inte tvätta innan man har en full tvättmaskin. Men det är faktiskt som så att alla plagg inte heller behöver eller mår bra av att tvättas så ofta. Jeans är ett sådant plagg. Det räcker i regel med att man hänger upp dem på vädring, och kanske sköljer upp dem med jämna mellanrum. Då kan man tvätta dem i maskin mer sällan. Träningskläder som bara blivit svettiga men inte smutsiga kan man också hänga upp och vädra. Det går också att bara skölja upp dem och låta dem torka.

Strykfria plagg

Genom att välja strykfria skjortor från Eton och andra plagg i liknande material kan man minska behovet att ta fram strykjärnet. Många tycker absolut inte att det finns värre saker att göra än just att stryka och dessutom kan en skjorta ta en del tid att stryka med kragar, knappar och allt. Plagg i material som linne behöver inte heller strykas då de blir som snyggast om de får vara lite skrynkliga. Överväg också att låta tvätten torka utomhus. Då hjälper vinden till med att ta bort skrynklor.

Plagg som tål kemtvätt

Om du har plagg som tål kemtvätt kan du också lämna in dem till en firma som tar hand om både tvätt och strykning. Det kostar dock en del men å andra sidan behöver du inte göra annat än lämna plaggen och sedan hämta dem, rena och skrynkelfria.

Tål ej vattentvätt

Om du har plagg som inte tål vattentvätt kan du inte tvätta dem i en vanlig tvättmaskin. Då måste du lämna dem till kemtvätt. I regel kräver de här plaggen inte speciellt mycket annan omvårdnad då de är extra behandlade under tillverkningsprocessen.

Plagg som tål fläckborttagning

Om du vill ha lättskötta plagg bör du välja färger och material som tål tuffare behandling. Jeanstyg, mörka färger eller vita plagg som inte är färgade vita kan vara bra val. Jeans slits långsamt och tål det mesta, de behöver inte heller strykas. Vita plagg som inte färgats kan man relativt lätt få bort fläckar på med till exempel klorin. På mörka plagg syns inte fläckar som är svåra att få bort lika tydligt efter att plagget tvättats. Redan innan du köper nya kläder kan det alltså vara klokt att titta på hur lättskött plagget ska vara.