Internet har aldrig varit lika stort som det är idag. Idag finns det ytterst få saker som du inte kan göra eller beställa online. Du kan till exempel arbeta från världens alla hörn med hjälp av en internetuppkoppling, studera, hitta goda recept på mat, handla mat och kläder, elektronik, hitta information och mycket mer. Just shoppingen av mode är något som internet vet mycket om. Tillgängligheten av kläder och accessoarer är gigantisk och du kan handla kläder från butiker över hela världen.

Även om det är enkelt att shoppa mode online finns det några saker som kan vara bra att tänka lite extra på. Till att börja med kan storlekarna se olika ut beroende på vilket land e-butiken befinner sig i, men även köpvillkor och konsumentvillkor kan skilja sig ganska mycket. Handlar du innanför EU gäller den konsumentköplag som vi är vana vid här i Sverige, men utanför EU:s gränser kan det se annorlunda ut. Det är till exempel inte helt ovanligt att returer inte är möjliga eller åtminstone inte lika enkla som här och vad händer om det är fel på varan när den kommer fram?

Handla mode tryggt och säkert

Trots det är det ändå många som väljer att handla kläder på nätet. Här får du tillgång till ett större utbud än du någonsin hade kunnat tänka dig och får i de flesta fall tillgång till mycket lägre priser. Vill du handla mode från Italien, USA eller Tyskland? Inga problem! Se bara till att du väljer en sida som är seriös och som du kan lita på. Ett exempel på en sådan e-butik är Aim’n, som säljer moderiktiga kläder för den sportintresserade.

Så väljer du rätt

Vad är det då som man ska titta på för att kunna handla mode tryggt och säkert?

  • Kontrollera så att hemsidan ser seriös ut, att det finns tydliga villkor och att det finns en fungerande kundsupport. Läs även gärna recensioner och omdömen om det är en sajt du inte använt dig av förut.
  • Handla aldrig från en hemsida som inte har en SSL-kryptering, eftersom dina uppgifter då kan hamna i fel händer. I adressfältet ska det finnas en symbol i form av ett hänglås för att en kryptering ska finnas.
  • Kontrollera hur storlekarna ser ut genom att använda den storlekstabell som hemsidan har. Det är inte ovanligt att storlekarna skiljer sig ganska kraftigt åt, speciellt om du handlar utanför EU.
  • Vad händer om du inte är nöjd med en vara eller om storleken är fel? Läs alltid igenom villkoren för returer och reklamation.